Εμεις και η Παρος

14Το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα εδρεύει στην Νάουσα της Πάρου. Ας δούμε λίγο την ιστορία του νησιού.

Στο κέντρο του κυκλαδίτικου νησιώτικου συμπλέγματος, βρίσκεται το νησί της Πάρου, Έχει περίπου 15.000 μόνιμους κατοίκους που ζουν σε έξι χωριά και δυο μικρές κωμοπόλεις: την Παροικία και την Νάουσα.

Αν και γνωρίζουμε ότι η Πάρος κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την ιστορία της πριν από τη 2η χιλιετηρίδα π.Χ., οπότε και έφτασαν στο νησί οι Μίνωες. Το όνομα του νησιού προέρχεται από τον Πάρο, το γιό του Αρκάδα Παράσσιου , ο οποίος εγκαταστάθηκε στο νησί της Πάρου την 1η χιλιετηρίδα π.Χ.

kiklades_map_gr_lingΗ Πάρος είναι η γενέτειρα πολλών φωτισμένων ανθρώπων, όπως του μεγάλου ποιητή Αρχίλοχου ο οποίος θεωρήθηκε ισάξιος του Ομήρου και των γλυπτών Σκόπα και Αγοράκριτου, οι οποίοι κατασκεύασαν τα σπουδαία έργα τους από το φημισμένο Παριανό μάρμαρο. Κατά τη βυζαντινή εποχή στην Πάρο κτίστηκαν πολλά θαυμάσια μοναστήρια κι εκκλησίες, όπως η γνωστή Εκκλησία της Παναγίας τηςΕκατονταπυλιανής, το διαμάντι της Πάρου.Αργότερα το νησί κατεκλύσθη από πειρατές και πολλοί κάτοικοι άφησαν τα σπίτια τους για ν’ αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Τα υπέροχα ενετικά κάστρα και φρούρια μαρτυρούν την επιρροή της ενετοκρατίας στην αρχιτεκτονική της Πάρου. Μετά την Επανάσταση του 1821, η Πάρος ενώθηκε με το Νέο Ελληνικό Κράτος. Σήμερα η Πάρος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα.

Η Νάουσα, ξεχωριστή στο Αιγαίο

Η Νάουσα, με 4.000 κατοίκους, βρίσκεται το βόρειο τμήμα του νησιού, στο βάθος του ομώνυμου κόλπου. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ, αιώνα και διέθετε οχύρωση που την προστάτευε από ναυτικές emeis_kai_paros_map_lingεπιδρομές, Αποτέλεσε το εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νησιού για πολλά χρόνια. Σήμερα, η Νάουσα είναι από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας μας μια κατάλευκη, θαλασσινή, ψαράδικη αγκαλιά στο Αιγαίο.

Με τα στενά σοκάκια της, το μικρό λιμάνι με το Ενετικό κάστρο, τις παλιές εκκλησίες, τις σπάνιες αμμουδιές και τους γλεντζέδες κατοίκους, προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γίνεται η μοναδική αναπαράσταση της κατάληψης της Νάουσας από τους πειρατές του Μπαρμπαρόσα.